Fjern-Overvåking av strøm etc

Når vogna vår står trygt plassert på campingplass i Danmark er det en ting vi ikke har hatt kontroll på, det er hvordan står det til med batteriene i vogna. Vi kobler oss fra landstrøm når vi ikke trenger den, da slipper vi faren ved evt overspenning ved lynnedslag eller jordfeil osv i området. I tillegg er jo den Danske strømmen dyrere.
I vogna så bruker vi Victron utstyr som vi kan koble oss til med blåtann og sjekke når vi er der, men rekkevidden på blåtann er ikke helt til Norge enda.

Så for å løse dette så åpnet det seg en mulighet når jeg oppgraderte vår smart-hjem server fra en Raspberry-Pi boks til en eldre laptop.

Raspberry-Pi 3b+

På denne RPI’en installerte jeg Victron sitt Venus OS enkelt, Jeg måtte kjøpe 2 stk Ve.Connect to USB overganger slik at jeg fikk koblet til solcelle regulatoren og shunten, på den måten har jeg kontroll på hvor mye det lades og brukes til enhver tid.

I vogna har vi også et 4G bredbåndsmodem som er forsynt med strøm fra 12V anlegget som gir RPI’en internett.
På denne måten kan Venus OS’et samle sammen informasjonen og laste dette opp til internett til Victron sin VRM løsning.

Jeg kan enten logge inn på VRM siden og følge med på statusen der, eller som jeg har gjort, lagt opp til at Home Assistant på vår smart-hjem server henter inn informasjonen så jeg ser det der også.

Etter å hatt dette gående i snart en måned så ser jeg at datatraffikken ligger på et sted mellom 0,1-0,3 MB , så det er veldig lite datatraffikk det er snakk om.
Den lille RPI’en og bredbåndsmodemet trekker heller ikke mye strøm, så selv om sola ikke står høyt på himmelen om vinteren, så lages det fortsatt strøm nok til å dekke opp forbruket + lade batteriene igjen.

Denne løsningen blir det spennende å se på statestikken over tid å se hvordan ladingen blir bedre og bedre etterhvert som sola kommer høyere på himmelen. Uansett så gleder vi oss til sommeren og at vi igjen kan nyte lange varme dager i vogna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: