Sommerferien 2012 – Europa runden

Sommeren er her, ventetiden er over.. forberedelsene skal prøves ut i virkeligheten. Sommerens ferietur er i gang.
Her er planlagt rute:

Fredag 29.juni
Dagens etappe fra Kristiansand til Flensburg, dvs det er fra Hirtshals til Flensburg. Fra Kristiansand til Hirthals tok vi Color Line’s Superspeed I kl 16.30, og den bruker 3 timer og 15 min over. Vi var på brygga 2 timer før for å komme tidlig inn med bil og vogn. Det lønner seg å bestille tidlig da billettene blir dyrere jo lengre du venter. Vi sparte ca 2000,- på å bestille i Januar.
Fra Hirtshals til Flensburg er det 366 km.

I dag var endelig dem store avreise dagen som både store og små hadde gledet seg til. Vi pakket siste rest inn i bilen, og satte kursen mot brygga. Vi var fremme i god tid, og fikk tildelt som første bil på rad en. Jentene sparkesyklet litt for å få tiden til å gå, samt vi spiste pølser og is (det er da ferie) men regnværet kom så satte vi oss inn i bilen igjen. Tomine tok seg en dupp mens Silje så på film. Vi voksne slappet av. Når Superspeed kom til kaien våknet Tomine, og utbrøt at det var en stooor båt. Etter venting fikk vi endelig komme ombord, og vi fikk bilen nærmest døra til heisen (HC fordel).Oppe fant vi en plass rett utenfor lekeområdet til ungene, noe som var helt topp. Ombord på båten så spiste vi is, og pizza. Ungene fikk være med på Kaptein Kid show og skattejakt, med medalje som takk for innsatsen.
Mor var litt dårlig på overfarten pga dønninger, men litt mat i kroppen samt slappet litt av så ble formen god igjen.

Når klokka var 20.00 var vi vel i havn og fikk kjørt av båten, så vi satte kursen mot Tyskland og  Scandinavian Park. Turen gikk veldig greit nedover, og veien var fine samt lite trafikk. Jentene så noen filmer, samtidig som de spiste matpakkene vi hadde smurt hjemmefra. Tomine sovnet vel rundt kl 22.30, og Silje sovnet rundt kl 23.15. Vi ankom Scandinavian Park kl 00.30, noe senere pga litt veiarbeid på turen. Vi fikk satt ned støttebeina bak, og vi fikk lagt jentene inn i vogna. Bleieskift og litt drikke så var de i seng. Rundt kl 01.00 var vi alle sammen i senga.

Lørdag 30.juni
Dagens etappe går fra Flensburg til Würzburg er det 825 km

Ny dag med nye muligheter, og alle har sovet godt. Litt bråk fra noen lastebiler, men ellers ikke noe plagsomme lyder. Vi sto opp kl 8.15, og vi spiste litt rundstykker og pålegg som vi hadde i kjøleboksen. Etterpå gikk vi en tur inn på Scandinavian Park, og vi ble alle satt ut av all godteriet og alt de rare de hadde her inne. Handlet litt drikke og litt snop, samt Silje kjøpte en ny lekehest, og Tomine kjøpte seg en ny Hello Kitty matboks.

Litt bunkring trengs 😉

Etter handleturen satte vi kursen mot Würzburg, men først måtte vi innom en campingforretning for å få tak i noen deler til vogna.. Det finnes en gate ikke langt unna Scandinavian Park med flere campingbutikker. Vi dro innom en av disse siden det var den vi hadde blitt anbefalt før vi dro hjemmefra. Det viste seg at de ikke hadde monokoblinger inne, så vi fikk kjøpt en duo kontroll. Dette er en kobling som gjør at vi kan kjøre med gassen på, dvs vi kan la kjøleskapet stå på. I denne butikken var de kjempe hyggelige, og fant frem alt vi trengte og vi fikk tilslutt 4% på kjøpet:)

Når vi kjørte videre ut på A7 og satte nesa sørover og etter et par filmer begynte jentene å bli litt sultne så vi tok lunsjen på Burger King i Aalbek. Nå som magene var fylt opp med mat, samt jentene fikk brent av litt energi ved å leke litt før vi kjørte videre. Litt mer trafikk i dag, men vi tuslet videre nedover mot målet for dagen. På denne turen nedover så har vi sett kuer, vindmøller, vindmøller og enda noen vindmøller og andre spennende dyr og bygninger. Etter tre og en halvtime begynte vi å lete etter en plass å spise middag, og vi endte opp på Allertal Westseite i Essel, her spiste vi ekte tysk winersnitzel, svinestek mens jentene prøvde seg på tysk pølse. Vi voksne likte maten godt, men jentene var litt mer skeptiske.

Her så fikk jentene litt på en lekeplass, løpe litt rundt før vi satte oss bilen videre sørover..
Tomine sovnet kvart over seks, mens Silje spiller Nintendo DS og ser på de filmene hun liker. Mor slapper litt av, og vi ligger stadig på A7. Far er blitt tryggere på det å kjøre på motorvei med vogn på slep. Litt mindre trafikk nå som det er blitt kvelden. Det ble en rask stopp i Hasselberg å fylle diesel. I følge GPSen var det nå ca 16 mil igjen til Würzburg. På veien til campingen kom det først masse regn, og etter en stund så begynte det å lyne masse. Den nye leken nå var å finne fotografene som tok bilder av oss. Klokka nærmet seg 22, og campingen stengte kl 22. Det var det som sto på hjemmesiden vi hadde lest på før vi dro hjemmefra. Endelig dukket skiltet opp, og Tomtom var enig, vi svingte av autobanen, og inn på noen sider veier slik at vi kom frem til Estefeld camping kl 21.59. Ved innkjørselen ble vi møtt av en hyggelig mann som visste seg å være eieren av campingplassen. Han forklarte på engelsk hvor vi kunne parkere bilen og vogna, og at dette var den siste plassen. Han hjalp til å få på plass vogna siden Freddy hadde forklart at han var litt dårlig til beins. Raskt stod vogna på plass, Da gikk Helle inn for å betale. Inne ble vi møtt av en koselig dame, og hun spurte hvor mange vi var, og om vi trengte strøm osv. Overnattingen kom på 24 €, hvor det var 6€ for plassen, 3,50 pr barn og 5,50 for voksne.

Ute så regnet, tordnet og lynet det, men vi var i seng alle sammen rundt kl 23. Det var veldig høy luftfuktighet, så det var veldig varmt inni vogna. Åpnet litt vinduer så ble det greit, og alle sovnet godt tilslutt, tross uværet som herjet på utsiden.

Søndag 1.juli
Dagens etappe fra Wülsburg til Como 511 km

Våknet opp til litt overskyet vær, men temperaturen var 18 grader. Vi var alle oppe klokke 8.30, og Helle fant fram nye rene klær til alle sammen. Vi fikk stelt oss litt på badet som lå rett bak vogna, vi sto nærmest innkjøringen og dermed hadde vi alt av fasiliteter rett bak oss. Vi spiste frokost litt brødskiver, også gikk jentene for å leke litt på lekeplassen mens vi voksne gjorde klart til avreise. Fylte kjøleboksen med drikke, og pålegget la vi inni kjøleskapet inni vogna som ble gjort klar for ny etappe. Når klokka var 9.45 dro vi videre, og vi hadde lagt inn dagens reisemål som er Genova i Italia. ute nå så begynte det å regne igjen, men temperturen var god uansett. På fine veier gikk turen veldig greit, lillemor tok seg en liten dupp. Like før klokken 14 kjørte vi inn i Østerrike.

Vi fikk kjøpt vignett som kreves for å kunne kjøre i Østerrike, Sveits, Italia og til Frankrike. Dette betalte vi 33€ for, så da var det i boks og vi kunne trygt kjøre videre. Når vi skulle kjøre ut fra der vi kjøpte vignetten kom vi inn en laaaang stillestående kø. Mens vi sto i køen slapp vi fram en politibil og to ambulanser. Det visste seg å vært en ulykke i en tunnel, og veien ble omdirgert. Noe som skapte en god del kaos. Etter et par timer i kø igjennom Bergenz kom vi endelig ut på motorveien mot Sveits og Litchenstein.

Grensa til Sveits
Så på grensa mellom Sveits og Liechtenstein valgte vi å stoppe å spise middag. Så fikk jentene leke litt i lekekroken før vi satte oss i bilen videre mot Italia.

Når vi kjørte gjennom alpene i Sveits så følte det ut som vi kjørte Trollstigen.
Masse skarpe svinger, tuneller og masse fantastisk natur. Det var ganske bratt på veien opp mot toppen, og vi kjørte i 50 km/t og motoren ble nesten 100 grader. Heldigvis var det ikke den varmeste dagen i dag, så motoren overlevde.På veien ned var det 8% helling nedover, og vi måtte passe på at bremsene skulle bli varme av bremsingen. Heldigvis gikk det kjempe fint, og vel nede fra alpene ble det veldig varmt ute. Nå var temperaturen ute 29 grader, og vi hadde nå 6 timer igjen til Camp du Domaine. Klokka nærmet seg halv ni, og vi plottet inn nærmeste camping på GPSen, og nærmeste var Camping Internazionale.

Denne lå rett innefor grensa til Italia, og på camping sto en gammel dame. Hun tok passene våre, og vi fikk utdelt nr 49. Litt vittig siden vi bor i 49 hjemme også. Vi spiste og jentene fikk lekt litt før vi var i seng rundt kl 22.30.

Mandag 2.juli
Dagens etappe fra Como til La Faviere 498 km

I dag når vi våknet var det godt å varmt ute, og jentene ville ut å leke med en gang. Vi ble enige om at vi måtte spise litt først. Var ikke mye mat som gikk ned, men ut å leke litt mens vi voksne ryddet sammen tingene.

Det var noen tyskere som ikke skjønte noen ting når vogna vår kjørte av seg selv, og vi forklarte at det var Mover/motor på vogna. og de var imponerte og ville ha sånn selv.
Når vi skulle sjekke ut av campingen viste det seg at det var den samme gamle dama som sto der igjen i luka, og for denne natta betalte vi 29€. Dvs 14€ for oss voksne, 6€ for jentene, 4€ for bilen og 5€ for vogna;)

Klokka var nå 9.15, og på veien ut av campingen så stoppet en hyggelig italiener og slapp oss ut, slik at vi kom oss på hovedveien. Temperaturen ute er 26 grader, og har nå kursen mot La Faviere ca 5 1/2time om man følger fartsgrensene på 120km/t). Men først noen bomringer 😉

Når vi svingte av ene motorveien mot Genovoa, Forresten veldig fine motorveier så det er verdt å betale for de, også etter nesten tre timerpå veien stoppet vi på en bensinstasjon som hadde et lite bakeriutsalg i tillegg til at de fyllte tanken for oss. Her kjøpte vi deilige baguetter, focciabrød samt toast. Noe for en for en hver smak med andre ord, og prisen var ikke så ille heller. Dette var i tillegg det billigste sted vi har fylt diesel hittil.

Ute var det 29 grader nå, så vi merker at vi nærmer oss varmere strøk nå. Vi måtte selvsagt ha en stoppepause med litt is til jentene.
og vi fikk strekt litt på beina. På veien nedover mot den franske riveraen kjørte vi gjennom masse tuneller, og mye fin italiensk natur. Mye vinranker, drivhus og fine blomster på mange av husene oppi fjellene.

Vel innenfor franske grensa så var det en del oppover bakker, og bilen ble varmere jo nærmere toppen vi kom. Vi begynte nå å kjenne oss litt igjen, og avkjøringen mot Monaco så visste vi at nå nærmer vi oss målet.

Endelig var vi vel framme, og nå skal det nytes 13 dager med sol, og den Franske rivera på Camp du Domaine.

  

Mandag 2. til søndag 15.juli
Litt om oppholdet på Camp Domain (www.campdomaine.com)
Når vi ankom campingen fikk vi utdelt et kart over området, samt et armbånd som bekreftet at vi var gjester på campingen. Vi fant plassen ganske greit, og vi hadde kort vei til butikken og ene restauranten samt stranda var i umiddelbar nærhet. På veien ned til plassen vår så vi den fine lekeplassen og tennisbanene, og vi lovet jentene at vi skulle ta turen til lekeplassen senere, og det ble stor suksess. 🙂 stor flott lekeplass for alle aldre.

Vi parkert vogna greit etter litt frem og tilbake da det sto et stort tre som vi måtte holde unna da vogna var litt høyere. I tillegg ble vi innvandert av maur på grunn av matrester, så Note To Selfe: Rydd og vask opp hver kveld, så andre dagen måtte vi skaffe maurkverk for å stoppe disse. Det ble veldig mye bedre etter vi fikk på maurkverken. På campingen så vi kun en annen Solifervogn, og lite med nordmenn første uka, deretter kom det flere normenn ila andre uka, samtidig kom det også Dansker og Tyskere, men ingen av de var våre naboer. Nærmeste naboen vår var et franske ektepar, og de var veldig hyggelige.

I løpet av dagene vi var på campingen hadde vi flere turer ned til stranda, og det var alltid godt å ta seg et avkjølende bad i varmen. Når vi gikk opp fra stranda gikk vi alltid innom et av sanitæranleggene å dusjet oss før vi gikk opp til campingvogna. I tillegg så har vi vært på rusleturer inne i La Faviere og Le Lavandou. Her har vi kjøpt litt må gaver til besteforeldre, og nye clogs til jentene.

Vi har spist mye variert mens vi har vært her nede, og har grillet en del ganger, og selvsagt biff, spagetti, taco, kylling og pølser. I tillegg hadde vi kremet blåskjell med basilikum siste kvelden, og dette smakte himmelsk godt. Frister til å spise det igjen når vi skal tilbake om et par år om alt går etter planen.
Men i mellomtiden får vi lage det til selv hjemme.
Her spiser vi Provencale blåskjell
med kremet saus.

Bastille dagen
Den 13. og 14.juli feiret Franskmennene Basilldagen, og bakgrunne for den dagen er en festning i Paris, oppført 1370–82. På 1600- og 1700-tallet ble Bastillen brukt som fengsel, blant annet for folk som ble fengslet på kongelig arrestordre, lettre de cachet, uten rettergang. En rekke kjente menn, som Hertugen av Orléans og Voltaire har sittet fengslet på Bastille.

Stormingen av Bastillen 14. juli 1789 står som et symbol på den franske revolusjonen. Denne dagen brøt det ut masseopprør i Paris, og de revolusjonære parisere krevde å få utlevert Bastillens våpenlager. Den fåtallige besetning som beskyttet festningen kapitulerte etter et par timers kamp, og mengden stormet inn i fengslet og myrdet kommandanten og hans offiserer. Dagen etter begynte rivingen av Bastillen.

Bastillens fall ble et symbol på seieren over despotiet, og i 1840 reistes en søyle på Bastille-plassen over ofrene fra julirevolusjonen 1830. Først 1880, under den tredje republikk, ble 14. juli Frankrikes nasjonaldag. Dagen før 14. juli 1989, 200-årsdagen for revolusjonen, ble en ny folkeopera åpnet på Bastille-plassen.

Denne dagen var det et skikkelig fyrverkerishow på campingen (den 13 juli), og Tomine som hadde sovnet for kvelden våknet opp så hun fikk med seg showet hun også. Dagen etter så gikk Silje og Helle ned til stranda for å se fyrverkeriet fra byen. Det var show det som var dagen før, så neste gang satser vi på å se Showet fra campingen på nært hold istedenfor.

Tur til Chateau de Berne
En av dagene dro vi på dagstur til vinslottet chateau Berne, og dette lå en liten times kjøring unna campingen. Dette var en diger område med et gedigent stort vinområde. Det var et stykke inn fra veien og inn til slottet hvor vi kjørte forbi både drue ranker og oliven trær. Vi parkerte bilen, og gikk nedover mot slottet. Det var et godt stykke å gå fra parkeringen, før vi fant ut at vi måtte hente bilen og se om det gikk an å parkere nærnere. Helle gikk å hentet bilen, så parkerte vi heller helt inn til vinutsalget. Inne på vinutsalget gikk det ann å smake på de ulike vinene, men vi kjøpte en rødvin, hvitvin og rosevin. Etterpå spiste vi en deilig lunsj utenfor, før jentene fikk leke litt på lekeplassen før vi kjørte tilbake til campingen.

Tur til St. Tropez
Vi har vært her før, men det er obligatorisk med en tur hit til «se og bli sett byen», så derfor hadde vi oss en dagstur til St.Tropez. Vi parkerte ved havna, og gikk langs havna. Der var det maaaange store båter(som vanlig), og noen «små-båter» på rundt 40 fot, noe som er stor båt hjemme i Norge. Ved enden av havna kom vi til en karusell, og denne fikk jentene kjøre før vi gikk videre, der kjøpte vi oss drikke og is for å kjøle oss ned i varmen. Ute var det godt over 30 grader, da var det godt med noe kaldt å kjøle seg ned med.

Tur til Marineland
En av de største opplevelsene var tur til Marineland, og billettene kjøpte vi på Carrefour, dette sparte vi noen euro på, samt vi slapp å stå i en lang kø før vi kunne gå inn i parken. Turen til Marineland tok ca to timer, men det var ikke lett finne rett avkjøring i rundkjøringene til Marineland. Vi kom fram til slutt, og parkering vi fant kostet 2€, og det var billigere enn rett utenfor parken. For når vi kom på hovedparkeringen til Marineland så vi at den kostet den 8€. Parkeringen vi sto på var rett over gata for parken, så det var ikke så langt å gå. På selve parkeringen var det ingangen til alle fire parkene, men vi hadde kun betalt for Marineland og det var i grunn det som var av interesse. de andre stedene het Aquasplash (noe vi tar neste gang), Westernland og Golfland.

Inne på Marineland så fikk vi utdelt et program for dagen, og første som skulle skje var Delfinshow, men dette var vi  litt for sent ute til å få plass, så vi satset på å gå på neste show. I Mellomtiden gikk vi rundt å tittet på sjøløver, sjøelefant, pingviner, fisker, og otere. Vi gikk gjennom en liten dinosaurpark, før vi satte kursen mot spekkhoggershowet. Her fikk vi kjempe fine sitteplasser, men det var fortsatt et par timer til showet starter. I mellomtiden kunne vi se spekkhoggerne svømme rundt i bassenget, men etter en stund gikk Tomine og jeg får å kjøpe litt mat til oss. På en resturant like ved fikk vi kjøpte litt kald drikke og pizza, og nå var det kun liten halvtime igjen. Det ble raskt veldig fullt av folk, så vi var glade vi var tidlig ute med å finne sitteplasser.

Hele spekkhoggershowet var en morsom opplevelse for både små og store. Det var imponerende og moro å se alt de kunne. Instruktørene ga de ulike tegn, og spekkhoggerne utførte triks etter triks. De var kjempe flinke.
På slutten av showet kunne folk gå ned til siden av bassenget, og spekkhoggerne plasket med halen sin slik at det sprutet vann ned på folkemengden som sto der nede.

Etter spekkhoggershowet (som varte i ca 30-40 min), gikk vi mot delfinene igjen. På veien måtte vi fylle på med kald drikke, og jentene fikk hver sin braincooler. Når vi kom bort til der delfinene holdt til var det masse folk, og vi måtte sitte i sola å se på. Det gikk kjempe fint, men det ble veldig varmt. Også her var  det instruktørene som ga ulike tegn, og delfinene gjorde masse triks. En utrolig morsom opplevelse som ungene likte svært godt, så dette må vi nok tilbake å se på igjen senere.

Søndag 15.juli
La Faviere til Millau 387 km

I dag var det avreise fra La Faviere, men vi kommer til besøke denne plassen igjen for vi har funnet et par plasser som vi kunne tenke oss å campe på ved senere annledning, noen som har litt mer sjøutsikt, og fint plassert i forhold til sanitæranlegg osv.

Reiseruten i dag var fra La Faviere til Millau, og målet hadde var å passere verdens høyeste bru. Campingen skulle ligge i bunnen av dalen under brua, så dette kunne bli spennende. På veien til Millau så måtte vi inn inn i

Montepellier by, og gjennom noen bygater før vi var over på riktige motorvei. Vi skjønnte ikke så mye når gpsen ville ha oss til å kjøre inn i byen, men noen ganger er det greit å stole på gpsen. Senere begynte stigningene opp mot de franske pyrineene, og det var varmt ute. Det var en del bakker påmbåde oppover og nedover, og vi så flere biler som hadde fått trøbbel med varme biler osv.

Når vi nærmet oss Millau, og den høye brua så visste seg at vi skulle svinge av før vi passerte den høye brua. I stedenfor at vi skulle fortsette å stige så gikk veldig mye nedover, tror det var 8% så vi måtte bremse på girene. Vi håpet på ikke steikende sol, og litt skygge så bilen ikke skulle bli varm. I pyrneene så gikk det veldig mye opp og ned, men veldig fin natur hele veien. Så vi fikk tatt en del fine bilder langs med hele bilturen.

Når vi kom ned så fulgte vi gps mot campingen, men vi ble litt skeptiske når vi svingte av veien. Vi kjørte et stykke så måtte vi finne en plass, og snu der oppe var ikke lett. Vi fant en liten plass hvor vi skrudde på moveren så fikk vi snudd vogna før vi kjørte nedover mot sentrum. Da fant vi riktig vei til campingen, og denne het Camping du Viaduc. Her fikk plass nr 49, og dette var en fin campingplass for ungene. De hadde et oppvarmet basseng, og en lekeplass med hoppeslott. Det var mange familier her, men det var veldig oversiktlig med en stor tavle hvor det sto alt som skulle foregå der.

Mandag 16.juli
Dagens etappe var fra Millau til Paris 643 km.
På veien fra Millau dalen og opp var det lange oppover bakker, heldigvis var det ikke så varmt ute. Helle var litt bekymret for stigningene og tempen på bilen, men vi kom oss til toppen uten problemer (13% helling).

Vi holdt oss  i 50 km/t, og når vi kom til toppen så kunne vi se verdens høyeste bru som vi skulle over. Veien over brua ble filmet vi hele veien over, og når vi kom over på andre siden så stoppet vi å fikk inn på museumet,, også gikk vi ned til utsiktspunktet. Dagen før så regnet det, og var litt overskyet. Vi var heldigere med været, og vi hadde sol fra skyfri himmel og vi fikk tatt noen fine bilder.

På veien over pyrneene så var det mye opp og nedover bakker hele tiden, og på det høyeste var vi 1170 meter over havet. Vi fulgte GPS’en hele veien, og Tomtom har stort sett vært til å stole på, men når det vi nærmet oss Paris, og veien inn til campingen fra motorveien  ble ikke helt slik vi hadde tenkt. GPS ville vi skulle kjøre inn på en vei hvor det var max høyde på 1,90, og det går ikke med den vogna vi har. Så vi ble nødt til å finne en annen vei, og vi kjørte da inn i en bakgate, og gjennom noen litt trange gater, men omsider så kom vi fram til campingen.

Campingplassen het Camping Paris EST. Campingplassen lå nært motorveien, og når vi kom til resepsjonen så kunne de ikke finne vårt navn på lista. Vi hadde et par dager i forveien, booket via hjemmesiden deres. Så vi måtte gjøre bookingen på nytt, men heldigvis så pratet de godt engelsk så det gikk kjempe fint. Betalte for to dager, men vi ble en dag ekstra dag siden som vi kom så sent frem. Greit å ha litt tid for å rekke å se litt av Paris når vi først er her, og prisen her var 21€ for plassen, 0,40€ pr voksen i skatt, 3,50€ for jentene og 3,50€ i strøm. Fri bruk av sanitæranlegg, og kostet ikke noe ekstra for dusj så vi benyttet muligheten på dusje hverdag, og det var litt godt siden det var godt og varmt og renslig.

Vi kom litt sent frem til campingen på grunn av flere pauser underveis, så jentene fikk dusjet og spist litt kveldsmat før de la seg. Greit å være litt opplagt siden vi skulle inn til storbyen dagen etter. Vi hadde love å finne Disneybutikken som jeg hadde vært i for 15 år siden. I tillegg hadde Freddy lyst å oppi i Eiffeltårnet, og siden jeg hadde vært i Paris før så visste jeg at det kom til å være en del folk som skulle det samme som oss.

Tirsdag 17.juli
Paris vandring
Vi var tidlig oppe og dro raskt etter frokost inn til Paris sentrum, men det var en del andre også som skulle inn til Paris denne dagen, så det var endel kø. Turen gikk greit helt til vi kom til bykjernen, og der ble det raskt enda tettere og villere traffikk, glad vi ikke hadde vogna på slep. Vi kunne se Eiffeltårnet, og vi prøvde å kjøre i retning av dette for å finne en parkeringsplass. Etter litt om og men så kjørte vi forbi og rundt tårnet, så nå begynte vi å lete etter parkeringsplass. Vi kjørte inn bak noen gater, og vi var kjempe heldige å fant en parkeringsplass en gate rett bak tårnet. Vi gikk der etter mot tårnet, og når vi kom der så var det kjempe lange køer alle veier. Ikke hadde vi så lyst å stå så lenge i kø, men vi så en plass hvor man kunne komme inn med forhåndsbestilte billetter. Pratet litt med de for å høre hvor det kunne kjøpes, mende sa det ikke var mulig nå i høysesongen. Så spurte de Freddy om han var dårlig til bens, og pga handicapet kunne vi komme inn i en prioritert kø, dvs en kort kø hvor vi slapp å stå i den kjempe laaaaange køen. Jeg ble med å kjøpte billetter, også kom vi inn i den korte køen og helt frem til heisdøren. Det var mange missunderlige ansikter, men vi fikk kun bli med til andre platå, ikke toppen på grunn av sikkrhetsmessige grunner. i tilfelle det skulle oppstå en nødsituasjon så må man kunne gå ned i trappa.
  

En kjempe fin utsikt møtte oss når vi kom opp til platået, og vi gikk rundt hele tårnet. Vi kunne se hvor vi hadde parkert, og vi kunne se Trimufbuen og masse kjente plasser som vi ikke kunne navnet på. Etter Eiffeltårnet så fant vi et parkeringshus på kartet som skulle være nært Avenue Des Champs Elysées, og jakten på disneybutikken var i gang. Vi kjørte igjen litt feil i forhold til gpsen, men vi var nå i hovedgata av Paris og kjørte litt på måfå. Først kjørte vi oppover for å se etter disneybutikken, og vi kunne ikke se den. Vi bestemte oss for å kjøre helt til toppen av Avenue Des Champs Elysées, og rundt den berømte triumfbuen. Inne i rundkjøringa her var det fire felter. Vi kjørte bare en runde, så kom vi oss ned Avenue Des Champs Elysées igjen. Silje så ut i sitt vindu, og så ut mitt for å se om vi fant butikken. Plutselig så fikk Silje øye på den, og vi fant omsider et parkeringshus som var underjordisk rett ved Disneybutikken.

Inne på Disneybutikken var øynene store på de små, og jentene fikk lov å velge seg en ting de hadde lyst på. Den eldste fant seg et nytt penal med prinsessen med Rapunzel, og lillemor ville absolutt ha en Lynet Mcqueen bil. Vi kjøpte en Tingeling jakke til de hver, og en liten ting til Petter og Sondre. Når vi var ferdige på butikken gikk vi tvers over gata å spiste ekte italiensk pizzapå Cafè Roma. Dette smakte godt både for store og små, og vi kunne dra fornøyde samt gode og mette hjem til campingen.

Onsdag 18.juli
Shopping og Seaworld
I går kveld etter at jentene hadde lagt seg så surfet vi litt på nettet for å se om det var noe vi kunne finne på med jentene våre. Ikke hadde vinså lyst å dra til Disneyworld siden dette var så kostbart, så vi fant et digert kjøpesenter som lå ca 20 min unna campingen. Kjøpesenteret lå i La Vallée Village, og mer info på http://www.lavalleevillage.com

Når vi kjørte av motorveien, så fulgte vi skiltene mot kjøpesenteret. Vi kom da på en smal vei, som førte oss til et digert parkeringshus. Vi fikk parkert, og tok rulletrappa ned til inngangen av kjøpesenteret. Vel inne på senteret så fikk vi øye på en lekebutikk, og vi starte med å gå dit. En diger lekebutikk som kan ligne på Toys rus vi har hjemme, kanskje enda litt større. En egen avdeling med bursdagsting, alt fra store ballonger til pinjater som kunne gjøre en barnebursdag veldig fin. Egen Hello Kitty rad som Tomine ble stående å kikke å se på en stund, og her fant Silje rulleskøytene hun hadde ønsket seg til bursdagen sin. De koster 42€ noe som ble 310 NOK, dette var skøyter som kunne justeres fra str 34 til 37, samt det var med kne- og albuebekyttere. I tillegg fant vi dukkeklær til dukka til Tomine, så da fikk begge jente bursdagsgavene sine litt på forhånd.

Etterpå fant vi en lekeplass hvor jentene lekte litt mens mor tittet litt rundt omkring, også gikk vi samlet til Seaworld. Jeg fant en stol å sitte på. Dette var et digert akvarium, dvs mange små og noe litt større akvarium som var fylt opp med hvit haier, krabber, sjøhester og ikke minst så hadde de noen Nemoer som Tomine kjente igjen. Runden rundt så var det forskjellige spørsmål, og premier om vi svarte riktig. Når vi kom inn så tok vi bilde av jentene foran en blåskjerm som vi kunne fremkalle  med forskjellig bakgrunn, noe det valgte vi å gjøre. Vi tok også en del bilder inne mens vi gikk rundt, men på grunn av det ikke var lov å bruke blits så ble noen av bildene litt mørke. men du verden for en glede å se av barna, dette var utrolig morro.
Etter akvariumsrunden ble det en matbit på McDonalds før vi satte kursen mot campingen igjen. En ting som Frankrike er flinke til på Mc Donalds er at de har et par personer som går å tar i mot bestillingen din, også får du et referansenr som du oppgir til kasse så finner de igjen bestillingen din. I tillegg har de noen automater som du kan legge inn bestillingen på, også betaler du med kort, og så går du til egen kasse hvor du henter maten i egen skranke.

Torsdag 19.juli
Dagens etappe var fra Paris til Saarburg 383 km

Ut fra campingen, og veien ut til motorveien var vi litt spente på. Grunnen var at i lyskrysset måtte vi ta en U-sving, og hvor lett er det med en campingvogn på slep og flere felter med tett trafikk fra alle kanter. Vi hadde prøvd å se litt på kart om vi kunne komme oss utenom dette krysset, men kunne ikke finne noe, så det fikk briste og bære. Heldigvis så overlevde vi, for franskmenn er høfflige og hjelpsomme når man kommer med vogn på slep, så det gikk over all forventning. Ut på motorveien kom vi, og fine veier med lite trafikk så gikk det greit unna. Det var mye mer trafikk inn til Paris, så vi var glade vi ikke skulle den veien. Vi kjørte forbi avkjøringen til Disneyland. Dit får vi heller drar tilbake til senere når ungene er større. 375€ i inngangsbilletter for oss fire, og det blir noe som 2850 kroner, dyrt ja? i hvertfall når mini ikke kommer til å huske noe særlig fra det, så det tas senere.

På veien videre så kjørte vi forbi noen fantastiske champagneområder og flotte små byer og tettsteder. Vi så ingen slott fra veien, og valgte å kjøre mot målet fremfor å snuse rundt etter ei flaske. Men vi kunne se de fine områdene hvor de kommer fra. Når vi kommer hjem igjen, kan vi finne en champagne fra dette området på polet, og vi kan si vi har vært der. Kursen videre nå er inn i Luxemburg,og vi har hørt at drivstoff er billig der. Så vi satser på dette. Vi har jo sjekket og skrevet opp litt priser mens vi har fylt diesel langs veien. På veien til Saarburg så leste vi på skilter, noen av de virket ikke så franske lengre, men vi hadde ikke sett noe grense mellom Frankrike og Luxemburg, men la plutselig merke til at flaggene var gått fra vannrette til loddrette striper ;). Etter en stund så kjørte vi inn i Tyskland, og denne var merket med skilt, så her var det ikke noe tvil.

Vi hadde ikke langt igjen nå, men så kom vi til et skilt hvor det sto at veien var stengt ned til Saarburg. Så vi var nødt til å finne en alternativ rute, og gpsen ville at vi skulle snu hele tiden, men etterhvert så fikk vi en ny rute. Denne førte oss til Waldfrieden camping i nærheten av Saarburg og som var helt fantastisk igrunn, ble tatt vel imot av en av eierene. Hun forklarte på et kart hvilke plasser som var ledige, og vi kunne bare velge en av de.

Når vi var ferdig innstallerte så gikk vi på lekeplassen med jentene, og her hadde de eget svømmebasseng, trampoline, en vippe og en del andre leker. I tillegg så hadde de eget fuglebur, fiskedam, kaniner, hester og skilpadder. Vi dro deretter inn til Saarburg, hvor vi lette etter den fossen vi hadde hørt om på forhånd. Vi fant en restaurant langs elven, og etterpå gikk vi bort til fossen å tok et par bilder.

Fredag 20.juli
I dag sov vi alle sammen til kl 8, og ute hørte vi kun fuglene fra fugleburet som lagde lyd. Jentene og jeg gikk for å kjøpe brød i den lille butikken de har på campingen. Den er åpen fra 8.15 til 9.15, og de fikk ferske varer fra den lokale bakeren. Her kunne man få kjøpt ulike rundstykker, brød, div kaker samt du kunne få kjøpt litt forskjellige drikkevarer. Etter frokost så satte vi oss i bilen for å utforske Moseldalen, og vi kjørte litt forskjellige veier og vi prøvde å finne et vinslott. Vi fant en vinstue, men vi fant ut at det var ikke noe for oss så vi gikk mot bilen igjen. På veien til bilen gikk vi innom lekebutikken vi så når vi parkerte. Etterpå kjørte vi litt omkring, innom forskjellige tyske småbyer og på sidene så vi vinrankene. Etter en stund så fant vi en bensinstasjon å fylte drivstoff, og vi fikk handlet litt matvarer. Inne på matbutikken hadde deet digert vinutsalg samt masseforskjellige champagne. Vi kjøpte en vinflakse, samtetmagnumflaske med champagne. Vinen kostet 30 NOK, og champagne kostet 75 NOK. Latterlige priser på alkohol her. På veien tilbake til campingen så Freddy øye på et spisested. Vi kjørte inn, og fant ut at vi tok sjansen å prøve der. Plassen het Haus Sonnenberg, og maten var helt fantastisk. Jentene spiste toast, Freddy hadde svinestek i soppsaus med et glass av den lokale vinen fra druene rett bak huset. Jeg valgte en svinesnitzel med tomat, løk og fetaost. Får vann i munnen når jeg skriver dette.

Når vi kom tilbake fra turen gikk jentene på lekeplassen, og vi voksne kunne slappe av litt. Været har vært bra i dag også, når vi våknet var det 13 grader. Utover dagen ble det opp mot 23 grader, og alle jentene testet ut badebassenget. En meget kald opplevelse for alle, og kaldt ble når vi skulle dusje etterpå. Vi skrudde på varmvannet, og alle fikk skylt av seg kloren. Etterpå rakk lillemor å vaske håret før vannet ble kaldere igjen. mer varmtvann var det ikke, så storesnuppa og jeg måtte vaske håret i kaldt vann.
Forøvrig er tempen lavere i forhold til hva vi var vant til på den franske riveraen.

I morgen går turen gjennom Moseldalen, og opp mot Flensburg, så får vi se hvor langt vi kommer før vi må campe for natten. Vi håper å nå en camping nær flensburg.

Lørdag 21.jul
Dagens etappe fra Saarburg til Kruså 790 km

Dro fra campingen kl 10.15, men når vi skulle betale så visste deg seg at de ikke tar de Visa eller Mastercard. De tok kun maestrocard, men det skal sies at de tar Visa, men da må du betale 5% i skatt. Heldigvis så slapp vi unna med dette denne gangen.prisen her var 22,50€ pr natt, og dette var prisen for campingvogn, to voksne og et barn over fire år. Barn under fire år bodde gratis på campingen. I tillegg så fikk vi 4 KW strøm pr døgn gratis, noe vi ikke brukte så mye av.

Først satte vi kursen mot vaskeanlegget som lå i bunnen av bakken. Her fikk vi spylt av det meste av møkka som satt fast på vogna. Været ute var 18 grader og litt sol, fint kjørevær mao. Vi har nå satt gpsen på kurs mot Flensburg via Trier og deler av Moseldalen., men vi får se om vi kommer dit eller om vi må ta en stopp underveis. Veien oppover gikk langs motorveien mot Köln, og her stoppet vi for å ta en liten matbit. Fra Köln til Flensburg er det ca 58 mil. Det er fine motorveier, og vi ligger et sted mellom 90 og 110 km/t. En liten dostopp samt fylle diesel i Münster før vi kjørte videre. Dieselprisene er dyrere i Tyskland nå enn når vi kjørte nedover. Når vi nærmet oss Hamburg, begynte vi å se etter campingplasser litt nord for Hamburg. Vi var igrunn litt lei av motorveier nå, men var bare et par timer til Kruså hvor kruså camping lå. Jentene så på film, så vi kjørte videre mot målet. Når klokka nærmet seg 21.00 krysset vi grensa til Danmark, og et par km innenfor å fant vi campingplassen. Harry handling tar vi i morgen. 😉

Camping Kruså som plassen heter var perfekt for småbarnsfamilier, og masse folk overalt, og live musikk var det også når vi kom. Vi sjekket inn på campingen, og kunne bare finne oss en plass. Vi fant en plass mellom to fastliggende vogner,  rett ved lekeplassen. Kjempe fin lekeplass med taubane, trampoline, puter, sykler, vippedyr og karuseller. I tillegg er det minigolfbane og svømmebasseng her. Campingen har fått tre stjerner, men vi er veldig fornøyde med valget. Etter å ha parkert vogna på plass lagde vi oss litt mat før vi spilte en runde med yatzy før vi gikk å la oss. I dag ble det ca 79 mil som planlagt.

Søndag 22.juli
Vi sov alle til halv ni dag, og det skyldes vel at vi var alle sent i seng i går så det var godt å sove litt lenge i dag. Etter at frokosten var inntatt, gikk jentene for å leke på lekeplassen rett ved vogna. Vi voksne ryddet litt, samt tok oppvasken ettter kveldsmaten og frokosten. Etter at alt var ryddet opp, og bilen tømt for kofferter før vi satte kursen mot Scandinavian Park for litt handling av drikke og se etter div. Det var en del folk på Scandinavian Park, men vi fikk handlet en del brus, øl og vin til oss og opphavet vårt. Etterpå fant vi campingbutikken som vi skal til i morgen å få tak i markise til vogna samt få tempo-100 godkjent vogna vår for å kunne kjøre i 100 km/t i div land. Ganske greit å ligge på denne campingplassen som ligger bare 15 min unna alt. Her skal vi tilbake til.

På ettermiddagen lekte jentene på lekeplassen, og vi ryddet en del i bilen siden det var et par dager siden sist. I tillegg fikk vi stablet inn brusen og kofferten i bilen, slik at det ikke er rasfare i bilen. Før middag gikk jentene for å dusje, også spiste vi en deilig middag på kafèterian på campingen. Lillemor la seg greit, Mens Silje fikk tegnet litt og tok en runde med minigolf før sengetid.

Mandag 23.juli
Shopping av markise og dagens etappe fra Kruså til Borås 675km.

Vi dro fra campingen kl 09.45, og vi betalte693 DKR for to netter for oss fire. Prisene på Kruså camping er 30 dkr i plassgebyr, 25 dkr i miljøgebyr, 35 dkr i strøm og 76 dkr pr voksen og 46 dkr pr barn. Disse prisene er pr natt, men vi fikk 175 kr i rabatt på grunn av det grønne campingkortet vi har.

Før vi satte kursen mot Borås så måtte vi ned til Flensburg, hvor vi dro innom Caravan center Nord.
Her fikk vi DEN supre servicen, og til priser som var mye lavere enn hjemme. Her kjøpte en ny duokontroll til, siden pappa også skulle ha en. I tillegg endte vi opp med en markise og en sidevegg til denne, samt noe stæsj. Vi hadde skrevet litt med Lars på fb kvelden før, så når vi kom dit så visste han hva vi skulle ha og varene stod fremme før vi rakk å si hei nesten. En utrolig flink mann, og kollegaene ga en utrolig god service slik at det var morsomt å handle der. Vi skal garntert tilbake dit, og anbefaler alle å gå å handle der. I tillegg så møtte vi et ektepar fra Danmark som var faktisk forhandlere for Solfifer i Danmark. De skulle se om de hadde slike klips vi har vært på jakt etter, så vi fikk deres visittkort og de fikk vår adresse.

Mens butikken godkjente vogna for tempo 100, fikk vi et ekstra besøk på grense butikker, og når alt var i boks og visa kortet hadde fått varmgang i stripa, satte vi kursen mot Borås. Det skal sies at tempo 100 godkjenningen gikk veldig raskt, han sjekket dekkene for alder samt kulehansken var av godkjent type. Deretter fikk vi et ark at vogna var godkjent, klistremerket fikk vi av Lars H.
Takk for all hjelp Lars, vi sees igjen.

Været ute i dag var sol og 24 grader, så det blir et fint kjørevær opp mot Sverige hvor vi skal møte besteforeldrene fra Trøndelag. Vi skal i løpet av turen kjøre over Storebelt og  Øresund bruene, Turen over storebelt gikk fint, det var en del sidevind, det mertes på vogna. For bilen og vogna kostet det 350 danske kroner en vei, og når vi kom frem til luka for å betale fikk vi spørsmål om vi ville betale via autopassbrikken. Så da var det fort gjort, og vi fulgte kursen videre mot Sverige nærmere bestemt Borås. Veien gikk fint, inn mot Sverige passerte vi nok en bru. Dette var Øresundbrua som førte oss inn i Sverige, Den kostet oss 620 svenske kroner. Turen over brua gikk i fint vær over så vi hadde en fin utsikt.

Vi hadde nå litt over tre timers kjøring igjen til Borås og solen var på vei ned. Vi måtte rekke dit før kl 22 om vi vil sove på plassen. Vi håper å rekke det siden de stenger innkjøringen, men slik som det så ut så rekker vi det. Heldigvis lite trafikk, og at vi ligger litt over fartsgrensa. Vi har jo fått godkjent for å kjøre 100 km/t (selv om det ikke gjelder i Sverige, men vi tok en sjangs), så om vi ligger litt over så satser vi på at det går bra. Været ble litt ustabilt når vi nærmet oss Gøteborg, det så ut som det skulle begynne å regne. Vi holdt farten oppe og presset på litt.
Vi fikk avtalt med campingen slik at vi kunne få komme inn om vi skulle komme litt etter kl 22 i tilfelle forsinkelser. Jentene gledet seg stort til å treffe mormor og morfar, i tillegg hadde mormor lovet de pølse og potetmos. Vi var vel fremme på campingen kl 21.55, og vi fikk sjekket inn og fikk plassert vogna ved siden av mormor og morfar til jentenes store glede.
Tirsdag 24.juli
Dyrepark besøk.
 Våknet opp til sol, og nesten 20 grader ute. Dagen i dag ble brukt til å spise felles frokost, og vi ble enige om at vi skulle ta en tur til Borås dyrepark. Dyreparken lå i gangavstand fra campingen, så vi jentene samt mormor og morfar dro til dyreparken. Vi gikk innom å kjøpte billetter i resepsjonen, dette ble vi anbefalt før å slippe å stå i billettkøen utenfor dyreparken. Når vi kom til dyreparken kl halv tolv så var det tre lange køer, og en egen kø forhåndskjøpte billetter. Vi kom raskt inn i parken, og rett ved inngangen hadde de laget en dinosaurpark.

Lengre inn i parken så var det bjørner, elger, pingviner, giraff, elefanter, hester og apekatter. Det som var litt dumt at man må betale ekstra for å være med på hesteridning. Det var ellers nok av kiosker, og i sovenirbutikken fikk jentene hver sin bamse av mormor. Lillemor valgte en kanin, og storesnuppa valgte seg en slange. Når vi var ferdige i dyreparken, gikk Silje og morfar til campingen mens Tomine, mormor og jeg til butikken for å handle litt mat.

Silje lekte med sin nye venninne som het Silje, og de lekte kjempe fint sammen. Hun spiste middag hos de, og var ikke i seng før ved midnatt. Campingen hadde ansiktmaling for de store barna, så Silje’ne malte seg som tiger og den andre som en bjørn. De utvekslet adresse med hverandre, og vi håper å holde kontakten. Det visste seg at vi hadde mye felles med de. Morro å bli kjent med nye folk.

Onsdag 25.juli
Nok en dag med strålende sol, og ute var det godt over 20 grader ute. I dag var det en tur til campingbutikk som lå på veien mot Gøteborg. Kama fritid lå like i nærheten av flyplassen, og vi var en liten tur innom der for å spørre om noe til duokoblingen men de kunne ikke hjelpe oss, så etterpå dro jentene med besteforeldrene tilbake til campingen mens vi dro til Ullared. Jente fikk lunsj på Mc Donalds samt leke på lekeplassen på campingen.

Turen til Ullared gikk unna litt over en time fra campingbutikken, og det var kjempe morro å ha vært der. Det var egne plasser med parkeringsplasser for handikappede rett ved inngangen. Vi spiste en matbit før vi gikk inn i butikken, utenfor butikken var det mange forskjellige mindre butikker. Inne var butikken enorm, og det var utrolig mye rart. Var som å komme inn på Jula, Biltema, Clas ohlson, og IKEA samtidig. Vi kjøpt litt klær til oss selv og jentene, og det var mest morro å se alt det rare de hadde der inne. Vi var nok der inne i et par timer, så det var litt godt å komme ut igjen. Freddy kjente det godt i beinet i hvertfall.

Når vi kom tilbake fra Ullared så ryddet vi sammen litt av tingene våre, før vi gikk på trylleshow. Trylletshowet varte en halvtime, og etterpå grillet vi oss litt middagsmat. Rsten av kvelden gikk til å rydde sammen tingene, og rulle sammen markisa for første gang. Dette gikk kjempe fint, så satser vi på at det går greit å slå den opp i morgen går like greit.

Prisen på Borås camping var 250 sek + 40 sek i strøm pr døgn, så tre døgn for oss her kostet 870 sek. Campingen var en fire stjernes camping, med fri bruk av sanitæranlegget.

Torsdag 25.juli
Reise fra Borås til Havsten Swe camping, 160km

Dagens etappe gikk fra Borås til Havsten, og dette var den korteste etappen på vår ferietur. Været ute var knallsol og 26 grader, og dette håper vi fortsetter fremover selv om det ser litt værre ut fra lørdag. Prisen her på Hafsten er 450 sek pr døgn, så dette var den dyreste campingplassen for vår del.

Når vi hadde fått satt vognene på plass, og vi satt opp markisa for første gang alene uten bistand. Dette gikk kjempe fint, så dette går nok bra fremover også selv med 3 hender i stedenfor 4. Etter en liten matbit så gikk vi ned til stranda, hvor mormor og Slje tok seg et bad. Etterpå gikk vi innom restauranten for å bestille bord for kvelden, derettergikk vi tilbake til vogna for å slappe av og nyte sola mens vi hadde den der..

Fredag 27.juli
Strand og shoppingdag

Våknet opp til et litt skiftende vær, og gradestokken viste 21 grader. Utover dagen ble det godt og varmt, og vi skulle ta en tur til et par campingbutikker en i Munkedal og en i Strømstad. Tomine ble med mormor og morfar til Uddevalla, mens Silje ble med oss.

I Munkedal var det forhandler for Solifer vogner, men selv de kunne ikke hjelpe oss med klipsen som vi har på jakt etter en god stund. De prøvde å hjelpe med vårt andre problem med gasskoblingen, men de hadde heller ikke det vi trengte, så da dro vi videre til Strømstad. Der gikk vi innom nok en campingbutikk, etter å lett etter innkjøringen, ble vi guidet via omkjøringer til en bak vei ettersom den gamle innkjøringen var stengt. Når vi kom hit fikk vi god hjelp og viktig info. Der fant vi ut at koblingen vi hadde kjøpt ikke kunne brukes på grunn av feil mBar, vi trengte 50mBar og ikke 30 som vi hadde fått. Vi må prøve å bytte kobling, så vi har sendt mail til Lars i campingbutikken i Tyskland der vi kjøpte denne og der var det som vanlig super service, han ordner med bytte og deler og alt, så dette ordner seg.

Når vi ferdig på Kama dro vi inn til Strømstad til fiskebutikken, hvor vi kjøpte blåskjell og laks til dagens middag. Prisen på rekene var ekstremt høye 349 sek pr kg. Etterpå hadde jeg lovet Silje en tur til godisfabrikken, Og når hun kom inn der så fikk hun helt hakeslepp. Vi kjøpte med en god pose, og nå har vi godis for resten av året. I allefall en god stund fremover. Når hun kom ut i bilen igjen så fortalte hun til pappa at «Det var ingenting sunt i denne butikken, og vi kjøpte alt det godteriet som jeg liker best. Dere er verdens beste altså» sa Silje fornøyd.

Når vi kom tilbake til campingen så slappet vi av litt, også gikk noen av oss til stranda. Litt for kaldt får vår del, men men. Vi begynte med middagen ved 18-tiden, og det ble en herlig middag med blåskjell til forrett og laks til hovedrett og jaggu ble det franske karamellpudding til dessert. Før vi gikk å la oss så pakket vi sammen markisa siden det var meldt litt dårlig vær dagen etter.

Lørdag 28.juli
Dagens etappe fra Hafsten til Langesund, 259km
Sto opp rett før halv ni, og på utsiden så vi at det regnet litt. Kom et par små bøyer, men når vi hadde spist frokost, var det slutt på regnet. Dette var det meste regnet vi hadde ila de siste 28 dagene på tur. Vi pakket siste rest, fikk tømt septikktanken og gjort vogna klar for ny etappe. Vi var enige om at dette var en fin campingplass, men desverre litt for dyr plass til å ha trange plasser, ikke gratis dusj og måtte betale for det meste. Når man ikke får fri bruk av sanitæranlegg så synes vi prisen var litt stiv. Forøvrig hadde campingen en fin strand, lekeplass, og vannrusjebane (som kostet 65 sek pr pers) Det fantes to restauranter med stive priser, men så kunne man få en hamburger på 1 kilo også da 😉

Vi dro fra campingen kl 10.00, og vi satte kursen mot Nordby/Svinesund/grensa for å handle litt matvarer før vi kjørte inn i Norge igjen. Når vi nærmet oss Nordbysenteret var det lang kø fra Oslo, og det sto parkeringsvakter å dirgerte parkeringen. Vi ble henvist til en parkeringsplass 1,5 km unna senteret med tilbud om transport med minibuss for å komme til senteret. Vi måtte parkere helt nede ved vannet, og dette gadd vi ikke så vi kjørte mot det gamle Svinesund. Når vi kom dit var det lite biler, og vi fikk satt fra oss vognene greit. Freddy, Silje og pappa ble igjen i bilene mens vi andre gikk inn å handlet.

Handlet litt kjøtt, ost og bacon samt vi handlet inn til dagens lunsj og middag. I kassa var det bare et par stk foran oss, så Maxi Mat var det lite kaos og lite folk. Etter handlingen så kjørte vi over Svinesundbrua, og ingen tollere å se heller. Vi stoppet på første rasteplass så spiste vi grillet ribbe og rundstykker, før vi kjørte videre mot Moss. Ute så regnet det, og det var godt at vindusviskerne fikk kjørt seg litt. Var litt redde for at de skulle tørke ut ettersom vi har brukt de bare et par runder i løpet av ferien vår. Fylte drivstoff i Moss før vi kjørte mot ferja, og vi hadde knapt rukket å stille oss i køen før bilene begynte å kjøre ombord ferja. Turen over tok litt under en halvtime, og vi kjørte rett til Rognstranda camping.

Etter vi hadde installert oss så kom familien Halvorsen innom en tur, og vi utvekslet litt om hver vår ferie. Etter de dro lagde vi oss taco til middag/kvelds, og jentene fikk sett litt på tv i vogna til mormor og morfar før vi la oss. heldigvis sluttet det å regne når vi ankom campingen. Godværet forfølger oss 😉

Søndag 29.juli
Siste etappe fra Rognstranda til Kvarstein, 170km

I dag våknet vi opp til 15 grader inni vogna, og sommerdynene ble litt tynne, for vi frøs. Men vi hoppet i fillene og ordnet oss frokost, sola tittet innom i blandt, og det merkes at dette er den siste dagen for årets langtur.

Vi forlot campingen og satte kursen sørover på E18.
Det var mye traffikk østover, så det var godt vi ikke skulle den veien.
Vi hadde en is-pause i Arendal for å strekke på beina.

Vi var hjemme i fornuftig tid slik at vi fikk ryddet ut av vogna, men så måtte vi flytte den igjen da vogna til mormor og morfar skulle stå i dagene de blir hos oss.
og gjett hvem som ville sove i campingvogna i natt, joda, jentene var fortsatt klare for campingliv.

Men ferien fortsatte i grunn hjemme, for sola fortsatte å følge oss, i hvertfall innimellom
Men vi koser oss så godt vi kan.

Oppsummering:
– Land vi har vært innom i løpet av turen:
Danmark, Tyskland, Østerrike, Sveits, Liechtenstein, Italia, Frankrike, Luxemburg og Sverige
– Total KM på turen ble 7312 km
– Det gikk med ca 800 liter diesel
– Vi bodde på 10 campingplasser
– Kjørte over Alpene, Pyrinèene og var oppe i 1170 moh

Videre har vi laget et par filmsnutter fra turen:
http://www.youtube.com/watch?v=7n8aNwzPHj0
http://www.youtube.com/watch?v=SH8fhc8TfbU

Beklager skrivefeil og ord-delingsfeil, bloggen skal leses igjennom og rettes fortløpende. Gi gjerne tilbakemelding på hva dere syns om bloggen.

Så det var det, årets lille svipp igjennom Europa er over, hverdagen nærmer seg, men da begynner det jo å nærme seg vintercamping på Bortelid Camping, deretter planlegging av neste års langtur ;).

Følg med for nye blogginnlegg 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: