Nå er det snart klar for ny tur-sessong, og med tanke på virus og stenging av utland og sånn, så har vi valgt å tenke sikkerhet og legger ferien i år i Norge.
Turen i år blir nok en blanding av overnatting på campingplasser, fricamping og vill-camping. Og er det noe vi har savnet så er det muligheten for varmt vann ved fricamping.

Vogna vår er utstyrt med Truma varmesystem og Truma varmtvannsbeholder som bruker 220V på å varme vannet, dette har gjort at vi har måtte ha strøm for å kunne bruke denne.
I år så har vi oppgradert vogna med solcellepanel, laderegulator og inverter som gir oss 220V i vogna.
Inverteren:

Inverteren er på 1000Watt, med 2000W i peak.
Den leverer ren sinus kurve slik at vi kan bruke laptop og annen fin elektronikk på den.
Leverandør: Scandinavisk Batteriimport (www.skanbatt.no)
Panel:

Solcellepanelet er på 275W.
Type: IBC Polysol
Leverer optil 8.67Ah
Kjøpt på finn.no
Panelet er skrudd fast i fester som er limt fast til vognas tak, på grunn av panelets størrelse valgte jeg å bruke fester på midten på langsidene også.
Ledningene er limt fast med fester langs taket og det er brukt egnet kabelgjennomføringsboks og godt med tetting slik at det er ingen mulighet for fukt inn i vogna.
Regulator:

Laderegulator fra Victron Energi, 100/30 MPPT regulator
Takler opptil 100V inn, leverer ut opptil 30A ut.
Innebygget blåtann modul slik at vi kan overvåke ladingen på mobilen.
Leverandør er Scandinavisk Batteriimport (www.skanbatt.no)


Jeg fikk god hjelp til kobling av en 2 faset bryter i skapet slik at jeg kan switche mellom å kjøre vogna på landstrøm på f.eks. campingplass, eller fra strøm fra solcellene via inverteren når vi fricamper, det er da ingen kobling mellom landstrøm og inverter. I tillegg er det sikringer på plass slik at det er trygt å bruke.
Det er innebygget i inverteren at den kutter om volten på batteriet blir for lavt.
AGM batteriet tåler å lades ut, men på sikt kunne det nok vært en ide å bytte til Lithium batteri for å spare vekt.
Nå er vi selvforsynte med strøm og kan bruke tv, tuner, varmtvann osv mens vi camper.
Om vi kommer på plasser hvor strømmen er dyr, så klarer vi oss med egenprodusert strøm.
Vogna er nyvasket og klar for sommerens eventyr.
Vi sees plutselig igjen.
Hei Ulven!
Kan du dele noen erfaringer med å kjøre varmtvann via inverter? Har vurdert samme løsning, men er litt usikker på hvor mye varmtvann man egentlig har tilgjengelig uten å knekke batteriet?
Mvh Emilskj
Hei, i min vogn så er ikke varmekolba så kraftig, og tanken er på 8 liter ca, så det som tar strøm er i grunn oppvarmingen av tanken fra kaldt, det tar ca 45-50 minutter så er vannet varmt og termostaten i kolba skrur den av, og da går den kun på innimellom for å holde vedlike varmen, eller varme opp etterhvert som jeg tapper varmtvann. Men jeg pleier å skru av varmtvannet om natten for å spare strøm. 🙂